zoobutik

Är det dags att klippa kattens klor?

Är det dags att klippa kattens klor?

Åh, varför ska kattrackaren klampa så förfärligt när hon går på parkettgolvet? Det smäller ju varje gång hon sätter ner sina tassar. Ja, så kan det låta när kvällen innan har medför ett något för lustigt liv med för många drinkar, häftiga cigarrer, skrålande snapsvisor och vilda danslekar. Inte undra på, att festdeltagaren kan må lite tjuvtjockt och ha lite för många kopparslagare mellan öronen. Det är säkert endast festprissen som hör katten, eller tror sig höra den, när den leker med en dammtuss på parketten.

Men – kanske andra i familjen också hör ett ljud som påminner om när man klickar fram blystiftet i en penna? I så fall kan det var en god idé att undersöka hur långa klor katten har och på det sättet också symboliskt minska huvudvärken hos den festglade. Kattens klor växer hela tiden och det är inte ovanligt att klorna blir lite för långa. Många katter brukar kunna hålla ner klolängden genom att vässa klorna på plank, träd och trädäck – ja, några gör det tyvärr också på baksidan av soffan eller på tapeterna.

Det kan vara smärtfullt för en katt om en eller par klor blir för långa, för till slut vänder klospetsen in mot trampdynan och då gör det ont varje gång tassen sätts ner. Är du duktig på att klippa klor? Du kan ju köpa särskilda klosaxar, och du kan lätt lära dig att inte klippa för mycket så att pulpan skadas. Det är däremot mycket svårare att få katten att sitta still. Många kattägare har förgäves försökt klippa klorna på sin katt, men tvingats ge upp efter att själv fått åtskilliga rivsår, förstörda kläder och inte minst en i fortsättningen nervös katt.

Du kan beställa tid hos din veterinär för kloklippning, men bor du i Storstockholm kan du också åka till en zoobutik i Vinsta och få hjälp. Priset ligger på 150 kr och du behöver sällan beställa tid eftersom man har dropin när det gäller kloklippning. Personalen har många års erfarenhet av att få lugnat ner nervösa katter – och hundar för den delen – och därmed få djuren på gott humör inför kloklippningen. Butiken, Vinsta Zoo, har öppet alla dagar i veckan och tiderna finns på hemsidan, www.vinstazoo.se