ridskola

Bli vän med en häst

Bli vän med en häst

Det som en gång var motor framför vagnen, draghjälp framför harven och en av soldaternas viktigaste redskap – hästen – upplever en renässans, för antalet hästar i Sverige ökar. Det finns cirka 360 000 hästar i Sverige och det är en ökning på cirka 50 000 jämfört med 2004. Statistiken säger oss också att det går cirka 36 invånare per häst.

Om du trodde att du måste långt ut på landet för att träffa på en häst, så har du både rätt och fel. Rätt på det sättet att cirka två tredjedelar av alla hästar finns på landet, på jordbruksfastigheter av olika slag. Men därutöver finns det inte färre än cirka 60 000 anläggningar med hästar och med anläggning menas i regel ridskolor eller platser med liknande verksamhet, exempelvis minizoo. Det är något speciellt med folk i västra Sverige för där hittar vi hela 10 000 ställen med häst eller hästar.

Klappa en häst på mulen

Om du bor i Stockholm, så ligger antalet hästar under landsgenomsnittet, 12 mot 36, trots att det finns runt 27 000 hästar i länet (de flesta på gårdar). Skulle du som stockholmare vilja klappa en häst på mulen, så är bästa rådet att söka rätt på en ridskola i Stockholm. I hela Stockholms län finns det cirka 60 ridskolor, men det finns endast sju i det vi kallar Stockholm stad.

På ridskolan kan du inte bara klappa hästen. Du kan också se den bli skodd och sadlad. Men varför inte bli medlem i en ridklubb? Då kan du få lära dig att strigla en häst, göra rent i en spilta, göra sadelvård, lära dig tekniken med sadling och lära dig rida. Du får kunnig hjälp och även om du tycker att en häst är ett jättestort djur, så behöver du inte börja ridningen på de största hästarna. Ridningen är en härlig sport som kan föregå året runt och i all slags väder. Du ska nog inte räkna med att få rida fritt över Gärdet eller ute på Djurgården, men det finns ridstigar för den vane ryttaren. Innan du blir van, ska du lära dig konsten att få hästen att lyda och själv sitta säkert i sadeln, och det föregår i trygga omgivningar på ridskolan.