bilbur hund

Rätt bilbur till din hund

Rätt bilbur till din hund

Många vill ha sina hundar i passagerarsätet eller lösa i bagageutrymmet. Kanske vill man låta barnen mysa med hunden under resan, eller så upplever man inte att man har tillräckligt med plats för en bur i bilen. Men en bilbur fyller viktiga funktioner som man bör ta noga i beaktande.

En bilbur hund i bagageutrymmet är ungefär som ett bilbälte för människan. Buren blir ett skydd, en trygghet och en säkerhetsgaranti för såväl hunden som alla andra som färdas i bilen, vid händelse av en krock eller någon annan sorts olycka. 

En egen mysig vrå

För hundar som är vana att sitta i en bilbur när de åker bil så kan buren bli som en extra mysig vrå utanför hemmet. Av säkerhetsskäl bör man inte ge hunden något att tugga på under resans gång, eftersom hunden kan sätta i halsen eller skada sig allvarligt i mun och hals vid en kraftig inbromsning.

Men det går utmärkt att inreda bilburen med en gosig filt, mjukisdjur och någon populär leksak. Vissa hundar trivs så bra i sin bur att de längtar tills de får åka bil nästa gång, och vill nästan inte lämna buren när det väl är dags.

 

Två eller fler hundar

Har man två eller fler hundar så kan man fundera på hur man vill göra gällande transporter. I vissa fall väljer man att ha flera olika burar på rad, och placera en hund i varje bur. Men om hundarna är små, eller om de trivs bäst tillsammans, så kan man installera en större bur där de kan åka tillsammans.

Det man ska tänka på då är att buren måste vara stor nog för att varje hund ska kunna lägga sig ner bekvämt. Har man större hundar som ska åka i bilen så brukar man även anpassa bilmodellen efter frakten av hunden.