ek

Världens bästa träslag

Världens bästa träslag

Det var inte bara för att hon var så vacker, som han föll för henne. Hon hade också ett otroligt behagligt sätt, och hon var underhållande. Inte för att hon berättade vitsar, men för att hon var så allvetande och på det sättet naturligt kunde ta del av vilka samtal som helst. Hon gillade också att ta en öl på en sportbar och följa med i olika ishockeymatcher. Han tyckte det var lite underligt, att hon gillade hockey, för hon hade flyttat till Sverige från Danmark när hon var 22 år. Han kunde nämligen inte ens gissa sig till att man spelade hockey i Danmark.

Det visade sig att hon hade ett gott öga för honom, och snart inleddes en lång serie biobesök. De gick så småningom om över till egentliga träffar och det dröjde inte länge förrän de flyttade ihop. Hon berättade om den gård hon växte upp på, en korsvirkesgård. Han var därför inte förvånad när det en dag låg ett tidningsurklipp på köksbänken. ”Till Salu” var rubriken och under fanns en bild av ett mysigt korsvirkeshus.

Flyttningen gick bra och de satte genast igång att sätta sin prägel på huset. Tyvärr upptäckte de att ett par stolpar var murkna och krävde en reparation. Han visste att ek skulle var bästa träslaget till arbetet, och efter lite sökande på nätet fick han tag på en leverantör av ek. Han passade på att även beställa breda tiljor av ek till ett golv, som han hyrde en golvläggare till att lägga. De murkna stolparna ville han själv byta, för som han sa: det är väl ingen konst när man har haft träslöjd i skolan.

Stolparna skulle justeras med både såg och stämjärn. Han kunde inte förstå varför det var så svårt och så tungt. Inte förrän han fick veta att just ek kan slita enormt på alla skärande och sågande verktyg. Resultat var i alla fall att bytet av stolpar tvingade honom att köpa en våtslip. Det var billigare än nya stämjärn. Han blev suverän på att slipa stämjärn och lyckades foga in det nya träet i korsvirkesstommen på ett nästan osynligt sätt. Det gav honom blodad tand. Nu har en fått et nytt projekt, nämligen att bygga en roddbåt av ek. Det ska han nog lyckas med.